Warning: Parameter 1 to NP_BadBehavior::event_PostAuthentication() expected to be a reference, value given in /home/jbenoene/public_html/mette_marta/nucleus/libs/MANAGER.php on line 331
Oostblog - Przygody w Polsce » Search

Search Results


02/03: Tra-la-bant

Categorie: Jochei!
Door: Maartje

Trabant blijft onvindbaar, maar bij links een nieuwkomer met als enige doel de pijn te verzachten.

Categorie: General
Door: Maartje
Al een hele maand geen Trabant meer gezien. 't Is te zeggen, nekeer nen beige op de autowegbaan, maar da's toch niet hetzelfde als de Tra-la-bant die we hier hadden, groen en schitterend en helegans oostblokfris.

Il me manque, le Trabant.

21/06: Tt

Categorie: General
Door: Maartje
De Tesco is toch een supermarkt om u tegen te zeggen. En gelukkig hebben van termieten noch tbc last gehad. Het zat ons voorwaar mee, eigenlijk.

En ook Trabant begint met een T.
Categorie: Jochei!
Door: Maartje

Zijn we daar weer met een Pools wrak, maar niet zomaar een Pools wrak, oh nee, de Trabant der Trabanten, waarop zo lang gewacht.

Ik denk dat ie op weekend is geweest, op de ruit hangt overigens een sticker op de ruit van een Trabi-Expo in 2004, als ik het goed heb. 't Is dus van nature een showbeest, onze Trabant.

Verder moest ik vandaag aan een Poolse dame mijn naam geven, en dat levert meestal problemen op. Deze keer kwam er echter een lyrische uitspatting van, een lofzang op de naam Maartje, zo mooi, en maar blijven zeggen, verschillende toonhoogtes, verschillende melodieën, Maartje, Maaahaartje, Maahaaahaartje, en zo ging dat maar door.

Ze had wel door dat het van Marta kwam. Hoewel Marta, in mijn geval, natuurlijk van Maartje komt.

23/04: Trabant

Categorie: De pot nat
Door: Maartje

Dit is de Trabant tegenover de deur van mijn appartement in Polen. Verdwenen ergens halfweg april, jammer genoeg. Ik herken de graffiti op de foto. Het vale bruin van de muren, de groeven erin.

Een sterk staaltje ostalgie-merchandising voor mij op mijn bureau: krčk dezelfde trabi in miniatuurweergave, compleet met opengaande deuren en een opwindmechanisme. Voor vijf euro, terwijl ik er gemakkelijk dertig euro aan gegeven had, denk ik.

Gisteren op het Ladeuzeplein rook het naar Poolse kebab in de Ulica Grodzka. Waar we les hadden. Ik ben dat moeten gaan opzoeken op een plannetje, die straatnaam. Ik wist het niet meer en toen plots terug, dat we via de poselska naar de les wandelden of ook wel via de plac na groblach, dat hing er zowat vanaf. En dat ik een bagel kocht als ontbijt onderweg. Dat ik een roze trabant tegenkwam die al weg was toen ik een foto wilde trekken. En elke dag voorbij de Sheraton. Behalve toen daar de president logeerde, toen was er weinig doorkomen aan.

Ik heb mijn eigen mini-trabi.

27/02: Trabantalarm

Categorie: Jochei!
Door: Maartje
De trabant is weg! Dat wil zeggen dat ie nog rijdt!

24/02: Trabant

Categorie: Jochei!
Door: Maartje

De Trabant staat hier nu al al die tijd onbewogen. Er lag heel veel sneeuw op maar die is intussen al gesmolten. Enfin, weggeregend, want het is gewoon blijven vriezen.

De kou werkt verlammend, het is niet uitnodigend bij -6 buiten te gaan, en binnen blijven zitten is soms ook zo saai, we wachten dus vol ongeduld op de lente, en meer binnenkort op het begin van de lessen, als we buiten moeten komen. Gelukkig zijn er nu humo's en een flair, dan heb ik nog wat te lezen behalve reisbrochures van Krakau.

Enfin, we hebben ook wel een hele lange wandeling gemaakt, langs de Vistula naar de Joodse wijk, en daar wat kerken, want die staan overal, en synagogen bekeken.

Er zijn hier trouwens ook klerenwinkels waar je kleren voor 8 zl. per kilo kan kopen!

Categorie: Polen
Door: Maartje
De appel- en citroenvariant van dat bier vallen goed mee, maar de Trabant blijft onvindbaar. Hopelijk is hij niet verkocht of verhuisd. En ook naar een internationale avond geweest. Er waren Belgen maar da's niet wat we zoeken. Belgen genoeg daar (ja, gelle!).

Enfin, er was ook een Poolse, Marta (!), en die wil graag Nederlands leren, want ze kan het al een beetje.

Excellent!
Categorie: Polen
Door: Maartje

De lente toont zich mooi in de tuin van de Sheraton, da's dus het duurste gras dat ik ooit kapotgetrapt heb.

Een mooie roze Trabant gespot, maar hij was al weg toen ik met camera in aanslag klaarstond was de schoonheid al verdwenen. Misschien komt hij nog wel terug.

Ooit onderneem ik een tocht door Krakau, op weg naar Trabanten en Polski Fiats.

09/03: Lichtgewicht

Categorie: Polen
Door: Maartje
Krakau is een prachtige stad. De historische gebouwen zijn echter decennialang verwaarloosd en zien er vaak een beetje sjofel uit, maar er bestaat een algemene tendens om gevels, voordeuren en binnenpleintjes op te kalefateren. Overal hangen grote reclamepanelen om ontmantelde gevels te bedekken. Op die reclamepanelen worden dan geweldig grote spots gericht, zodat elke Pool kan zien dat hij, afhankelijk van zijn positie op de grote markt, met Skoda dan wel met Opel hoort te rijden, en vooral niet met Trabant.

Zo schreeuwen er wel meer dingen om aandacht, lichtreclames hangen aan elk stukje beschikbare gevel, alsof iedere handelaar na 1989 meteen een eigen glitterbord heeft laten maken. Ik zou wel een lichtpanelenmeester geweest willen zijn, in het begin van de jaren '90. Winst verzekerd, en ik had er wel voor gezorgd dat mijn eigen paneel het mooist was.

Het heeft iets melancholisch, het hoort bij Krakau zoals bagelverkopers, maar tegelijk doet het vaak iets van schoonheid af aan het straatbeeld. Maar wie kon in die eerste kapitalistische momenten voorzien dat de lichtreclames die toen zo vol verwachting flikkerden dat elke Pool er een verwachtingsvolle toekomst in zag, tien jaar later al lelijk zouden zijn, en gedateerd, en nog maar een onzekere echo van wat alle Polen toen dachten?