Warning: Parameter 1 to NP_BadBehavior::event_PostAuthentication() expected to be a reference, value given in /home/jbenoene/public_html/mette_marta/nucleus/libs/MANAGER.php on line 331
Oostblog - Przygody w Polsce » Search

Search Results


Categorie: General
Door: Maartje
Jammer genoeg hebben we morgenavond nog les, aldus Pan Dudek, de leraar Pools, en ook, ik vind het echt jammer, maar de les moet doorgaan. De paasvakantie, of wat daarvoor moet doorgaan, begint pas morgen, een logisch statement dus.

Vandaag hing een bordje aan de deur van het lokaal, dat Pan Dudek ziek is en helaas verlet moet geven voor de les van 4 april.

Jawadde, ermee rammelen kunnen ze wel, negen kansen op tien is Pan Dudek op dit moment gewoon paaseieren aan het schilderen in familieverband, ergens diep in de Poolse provincie.

Nu goed, het is de man gegund, heb ik meer tijd voor mijn bezoek, en meer, zo denk ik dan, is altijd beter.

Maar had-ie toch gisteren niet even kunnen zeggen, psst, maar morgen ben ik ziek hoor. Het had me de verplaatsing bespaard.

21/03: Pan Dudek

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
De leraar Pools spreekt ons altijd aan met pan of pani. Da's meneer en mevrouw in het Pools, en hij zet er onze voornaam achter, voor een persoonlijke toets, maar stiekem ook om te controleren wie er aanwezig is. Zo heb je pan Bastian en Pani Katarina, en ik ben Pani Martie. Maartje, zo blijkt, is onuitspreekbaar voor de arme man, en na elke pani Martie kijkt-ie wanhopig in mijn richting om te kijken of hij het juist gezegd heeft. Hij heeft dan nog een afhangend linkerooglid en een beetje een scheve glimlach, dus het ziet er vlug zielig uit. En soms een beetje creapy, want zo'n halvegare grijns en met dan zijn hoofd een stukje naar achter zodat zijn zichtcapaciteit maximaal is, en dan heeft-ie nog een wilde haarbos die vanachter toch ook wat kalend is. 't Is me toch wat.

Maar Maartje zeggen, dat lukt hem helemaal niet. U mag ook Marta zeggen, als Maartje te moeilijk is, heb ik vandaag gezegd. Opluchting alom. Marta, zo zei hij, dat kan ik tenminste uitspreken ! Vanaf nu ben ik dus pani Marta. Al bij al is hij wel sympathiek, de leraar Pools.

Over pannen gesproken, we hebben een nieuwe, meegebracht door ons hoog en vooral romantisch bezoek. Nu kunnen we dus dingen bakken zonder dat er vanalles aanbakt. Een hele verbetering, want met onze vorige pan ben je toch al gauw een tijdje aan het afwassen, en bovendien zit er geen steel meer aan.

Een nieuwe naam en een nieuwe pan vandaag.
Categorie: General
Door: Maartje
Welke vooroordelen we kennen over Polen, en of die waar zijn, en waar die vandaan komen. Les Pools om half acht, en ik ben al geen ochtendmens. En er waren maar vijf mensen, dus 't was meer een soort van informeel gesprek dan een les.

De eerste woorden die ik er vandaag heb uitgekraamd - ik heb iets tegen spreken 's ochtends - waren meteen Pools:

-Had ik geweten dat er zo weinig mensen zouden komen, dan was ik in mijn bed gebleven.

Gisteren Oekraďnse vodka gaan proberen, vandaar. Maar goed, pan Dudek moet hetzelfde gedacht hebben, want ik zag een zekere blik van herkenning in zijn ogen.

Ah! Vooroordelen. Dat ze kuisvrouwen zijn en bouwvakkers, en dronkaards, en onvriendelijk, en gesloten, en gierig, maar daar is eigenlijk niets van aan. En dat ze conservatief zijn, toch? En ja, daar ga ik mee akkoord, en eigenlijk, meneer, is dat geen vooroordeel, maar gewoon waar, ze zijn hier conservatief, achterlijk misschien.

Hoe zich dat uit? Tegenover de homo's, meneer, daar kunnen ze toch niet mee overweg.

De blik van herkenning in zijn ogen op dát eigenste moment, daar ben ik van geschrokken.

Want je zal maar een homo zijn in Krakau. Arme Dudek.