Warning: Parameter 1 to NP_BadBehavior::event_PostAuthentication() expected to be a reference, value given in /home/jbenoene/public_html/mette_marta/nucleus/libs/MANAGER.php on line 331
Oostblog - Przygody w Polsce » Archive

Archieven

U bekijkt momenteel de archieven voor March 2007

28/03: 1934

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
In ze year ninezeenhundred zirty zree, zei de leraar, waarna hij 1934 op bord schreef.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Effectief ben ik tegenwoordig pani Marta in de Poolse les, en ik wist er wonderwel van de eerste keer op te reageren.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Die eieren, dat bleek een avontuur. Nu ken ik onze buurtwinkel toch al een beetje, ik weet bijvoorbeeld het bier staan en het fruitsap, en ik ben ook vrij vertrouwd met de koekjesafdeling, omdat daar ooit eens drie Amerikaanse dames rondliepen die geen letter Pools spraken maar niet met lege handen bij hun kroost wilden aankomen, en dus elke verpakking nauwkeurig aan het ontleden waren. Ik kan wel vertalen, zei ik, en zo dankbaar heb ik Amerikanen nog nooit geweten. Ze vroegen onder andere welke Poolse chocolade het beste was, en daarop heb ik gezegd dat ik uit België kom en dat mijn normen voor chocolade te hoog liggen om in Polen over lekkere te kunnen spreken.

Ik word hier nog een echte patriot.

Maar nu, die eieren, die vond ik met de beste wil van de wereld niet, en na een paar keer de supermarkt rondgeslenterd te zijn bekeek bewaker A mij toch al argwanend. Bewaker A kent me wel want ik heb hem ooit eens gevraagd of een bepaalde soort bier Pools dan wel buitenlands was. Hij wist het niet maar ik weet nu wel dat bewaker A een lijfgeur heeft die helemaal Pools is.

Nu ja, ik was daarnet ook al in de winkel voor een brood, en ik had geen mandje bij, en zonder mandje, da's verdacht, want wie doet er nu boodschappen zonder mandje. Ik dan maar, om bewaker A niet te moeten passeren, de rayon van de koffie ingeslagen, waar bewaker B voor mij opdoemt en mij zo mogelijk nog viezer bekijkt. Ik heb de eerste de beste winkeldame aangeklampt en die wist mij de eieren wel te tonen, onder de haringfilets.

Dat ik daar niet zelf was opgekomen! Overigens bevatte pas het vierde doosje dat ik bekeek 6 hele eieren! Een mens zou voor minder naar de Tesco gaan.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Na een serieuze hiaat tussen voorlente en lente (een soort tussenwinter) lijkt hier in Polen het mooie weer terug op gang te komen. Hout vasthouden natuurlijk, want met Slaven en dooi weet je maar nooit.

Da's een dwaze intellectuele mop alluderend op de Dooi na de dood van Stalin, en later is toch alles weer bergaf gegaan. Zolang we maar bijleren natuurlijk.

En ik moet ook nog eieren gaan kopen.

24/03: Jodelahiti

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Joden te over vandaag in Kazimierz, waar vroeger, voor de komst van de nazi's, alle Joden woonden. Een Amerikaanse Jodenschool, enkel meisjes, maakt deze dagen duidelijk een rootsreis door Polen.

Rommelmarkt vandaag, op een of ander plein, vol stalletjes die Joodse en vooral fake-Joodse curiosa verkopen. En daar stonden ze allemaal samengedromd bij een tafel. De verkoper zag duidelijk al een recordomzet voor zich. Hij verkocht onder andere zo'n band die de Joden moesten dragen, met een Davidster op. Hij zag er wel vuil en verfomfaaid uit, maar of dat ligt aan het feit dat dat ding inderdaad de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd of aan slimmigheid van de commercant die met het vodje stof eens goed over zijn vuile ramen heeft gewreven, dat weet ik niet.

Een donkere schaduw trok over het gezicht van de man achter de tafel, toen de begeleider verkondigde dat ze toch niets konden kopen, 't is immers sabbat vandaag, en dan mogen de Joden geen geld op zak hebben. Meer nog, ze mogen ook niets dragen, want toen een van de Joodse meisjes de armband oppakte, riep de meester verschrikt Don't move your feet!

Maar ze gingen morgen terugkomen.

21/03: Pan Dudek

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
De leraar Pools spreekt ons altijd aan met pan of pani. Da's meneer en mevrouw in het Pools, en hij zet er onze voornaam achter, voor een persoonlijke toets, maar stiekem ook om te controleren wie er aanwezig is. Zo heb je pan Bastian en Pani Katarina, en ik ben Pani Martie. Maartje, zo blijkt, is onuitspreekbaar voor de arme man, en na elke pani Martie kijkt-ie wanhopig in mijn richting om te kijken of hij het juist gezegd heeft. Hij heeft dan nog een afhangend linkerooglid en een beetje een scheve glimlach, dus het ziet er vlug zielig uit. En soms een beetje creapy, want zo'n halvegare grijns en met dan zijn hoofd een stukje naar achter zodat zijn zichtcapaciteit maximaal is, en dan heeft-ie nog een wilde haarbos die vanachter toch ook wat kalend is. 't Is me toch wat.

Maar Maartje zeggen, dat lukt hem helemaal niet. U mag ook Marta zeggen, als Maartje te moeilijk is, heb ik vandaag gezegd. Opluchting alom. Marta, zo zei hij, dat kan ik tenminste uitspreken ! Vanaf nu ben ik dus pani Marta. Al bij al is hij wel sympathiek, de leraar Pools.

Over pannen gesproken, we hebben een nieuwe, meegebracht door ons hoog en vooral romantisch bezoek. Nu kunnen we dus dingen bakken zonder dat er vanalles aanbakt. Een hele verbetering, want met onze vorige pan ben je toch al gauw een tijdje aan het afwassen, en bovendien zit er geen steel meer aan.

Een nieuwe naam en een nieuwe pan vandaag.
Categorie: De pot nat
Door: Maartje

We hebben hier wel een tv, en er is ons in Leuven zelfs gezegd, kijk maar veel tv in Polen, daar leer je van bij, maar we voelen er weinig voor om naar films te kijken die gedubt zijn in het Pools zonder eerst het Engels eronder uit te halen.

Dus we shitheadden. De tijd laat zich aardig wegkaarten, en op een avond heb je dus toch al vlug een partijtje of tien erdoorheen.

Gisteren in de les Pools ging het erover, wat je zoal kan doen als het regent. Hondeweer gisteren, vandaar. Het kaarten werd vermeld, en Jessie floepte er zowaar zelfs shitheadden uit. De uitleg moesten we beiden schuldig blijven, ik heb het maar gehouden op, ja, da's eigenlijk een onbestaand spel, heel complex allemaal. Alweer een rare blik van de leraar Pools, en het werd nog erger toen ik hem Maartje juist wou laten uitspreken (Martie? Aanwezig!)

Enfin, we houden van in het begin de stand bij. Ik sta 23 voor. Jessie mag dan wel geluk in de liefde hebben, ze blijft een dikke shithead.


Update: Jessie staat tegenwoordig 25 achter. Dat zijn vijf turfblokjes!
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Er zitten een paar verzopen duiven op mijn vensterbank. Ik zou ze beter wegjagen en wel op zo'n manier dar zo nooit terugkomen, want ze maken me elke morgen wakker, die rotbeesten.

Maar ja, wie jaagt er nu verzopen duiven weg? Wat voor onmens ben je dan? Ik heb ze maar laten zitten, maar ik heb wel op mijn raam geklopt en eens verwijtend met mijn vinger gezwaaid. Misschien hebben ze dat ook wel begrepen en word ik morgen niet gewekt door voetstappen op mijn dak?

18/03: Zjoppen

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
We zijn het ondertussen al zo gewoon dat niemand ons verstaat, dat we er maar op los ratelen zonder onze stemmen te dempen of een beetje te letten op wat we zeggen. Daarnet, tijdens een gelukkig ongevaarlijk gesprek, liep er ineens een Hollander naast ons, en uiteraard vond-ie het nodig zich in ons gesprek te mengen. Even schrikken, als een vermeende Pool vraagt, en wat heb je dan gekocht?
Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Net naar een housewarmingparty geweest en daar Duits gesproken met Duitsers, Russisch met Oekraïners, Pools met Polen en Duitsers, Nederlands met Vlamingen, Duitsers en Polen, en Engels met al de rest, zijnde een Fin en een paar Fransozen, en ook een Waalse. Dat ik ook Frans hoor te spreken ben ik even wijselijk vergeten, die Walen zouden trouwens ook Nederlands moeten kunnen en bovendien vind ik dat iedereen in Polen op zijn minst de moeite zou moeten doen Pools te leren. Ze mogen dus al blij zijn dat ik er vijf talen op verzoek uitflans.

Een mens zou van minder hoofdpijn krijgen.

16/03: Sesamstraat

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Ik heb tegenwoordig al een vaste bagelverkoper. Overal in het stadscentrum staan van die bakfietsen, zonder fiets, bakken dus eigenlijk, vol bagels, met zout op, maanzaad of sesamzaad. Eén bagel kost je één zloty, en je hebt er gemakkelijk mee gegeten, en 't is nog lekker ook, het kruim is zachter dan dat van onze pistolets en tegelijk minder luchtig.

Op die van mijn bagelverkoper, die zijn plekje op het midden van de grote markt heeft, zit ook een beetje paprikapoeder. Lekker. Ik bestel altijd één met sesamzaad, en dan wijs ik ook nog naar een exemplaar dat er goed uitziet. Gisteren begon ik ineens te twijfelen tussen sesamzaad en maanzaad, 't is te zeggen, ik wist niet meer, welk zaad hoe heette.

Dus vroeg ik: is dat wel sesamzaad? En: zeg je dat zo in het Pools, want ook daar was ik over gaan twijfelen. Hij moest lachen, de meneer, maar zei toch ja, en ik denk dat hij mij sindsdien wel herkent.

Ik heb er ook al een paar gezien buiten het centrum, maar die profiteren van hun monopolipositie om zomaar even 20 grosze meer te vragen. Afzetters!

14/03: Zwitserland

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
Radio's in een andere taal blijf ik voor de rest van mijn leven associëren met in de file staan voor de Gotthard-tunnel. En zo waan ik mij tegenwoordig elke ochtend op weg naar Italië.

12/03: Zon

Categorie: De pot nat
Door: Maartje
De zon op hout, dat ruikt overal hetzelfde. Hou het weerbericht in de gaten, die voorlente laat zich hier opmerken.